30.12.2024 - Sinop'tan Habere Hoş geldiniz

SİNOP’TA İNSAN ELİYLE OLUŞACAK İLK KESTANE ORMANI

SİNOP’TA İNSAN ELİYLE OLUŞACAK İLK KESTANE ORMANI
REKLAM ALANI

Doğada kendiliğinden yetişen ve lezzeti ile ismini dünyaya duyuran Erfelek Kestanesine yönelik, insan eliyle oluşturulacak ilk kestane ormanı için en önemli adım atıldı. Erfelek ilçesinde zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklı, ticari değeri daha yüksek olduğu düşünülen 4 farklı kestane türünü içerisinde barındıracak kestane ormanları ile üretim daha profesyonel yapılacak. 

Erfelek ilçesine bağlı İnesökü köyünde oluşturulacak yeni kestane ormanı kapmasında 10 dönüm araziye 250 kestane fidanı Vali Yardımcısı Recep Yüksel’in katılımıyla düzenlenen törenle  toprakla buluştu. Törende ilk fidanı Vali Yardımcısı Yüksel dikti. 

DAHA SAĞLIKLI VE TİCARİ DEĞERİ DAHA FAZLA
Törende konuşan Vali Yardımcısı Recep Yüksel, yeni dikimi yapılan türlerin daha sağlıklı, hastalıklara dayanıklı, ticari olarak değeri daha fazla olduğunu söyledi. Yüksel, “Erfelek’te kaymakamımız, köy muhtarımız, orman işletmeden arkadaşlarımız, ilçemizin daire amirleri, belediye başkanımız, siyasiler hep birlikte köyümüzde Orman İşletme Müdürlüğümüzün tahsis ettiği 10 dönümde 250 civarında 4 türden oluşan kestane fidanının dikimi için bir araya geldik. Sinop için çok önemli bir çalışmada ilk adımı atıyoruz. Kestane üretiminin daha sağlıklı, hastalıklara dayanıklı, ticari olarak değeri daha fazla olabilecek, geliştirilmiş kestane türlerinin fidanlarını dikmek için bir aradayız. Biz biliyoruz ki orman işletme müdürlüklerimiz Türkiye genelinde Anadolu coğrafyamızı zenginleştirmek için elinden geleni yapıyor. Ancak dikilen fidanların aynı zamanda yöre insanına yararlı türler olması lazım. Yeri geldiğinde bu ceviz olabilir, yeri geldiğinde bu kestane olabilir, yeri geldiğinde badem, mahlep ve benzeri türler olabilir. Sinop’ta da bizim için en önemlisi kestane olduğundan bunun için buradayız” dedi.

DAHA DAYANIKLI TÜRLENDEN OLUŞUYOR
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar’da, oluşturulan kestane ormanında tercih edilen türlerin daha dayanıklı olduğunu dile getirdi Serdar; “Buradaki ağaçlarda genellikle kestane kanseri hastalığı var. Bir kısım yerlerde hatta kök çürüklüğü var. Yeni bir zararlı da olsa Ayancık’ta gal arısı tespit edildi. Dolayısıyla bir bahçe kurarken sadece meyve kalitesi, sadece verimi değil aynı zamanda hastalıklara ve zararlara dayanıklılığı da olması çok önemli. Burada tercih ettiğimiz çeşitler işte bu kestane kanserine dayanıklı. Gelecek olan gal arısına dayanıklı. Seçtiğimiz anaçlarda bu doğal olarak yetişen kestanelere göre anaçlarda kök çürüklüğüne dayanıklı. Dolayısıyla inşallah başarılı bir çalışma olacak diye düşünüyoruz. Dolayısıyla gelecek için emin adımlarla bu çalışmayı yürüteceğiz inşallah” diye konuştu. 

İLK KESTANE ORMANI
Erfelek Kaymakamı Burak Bozkurt Gürses ise, “Bugün devletimizin başlatmış olduğu milli ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde biz de ilçemiz özelinde bir ilke imza ataraktan kestane ormanı kurulumunu gerçekleştireceğiz. Erfelek deyince ilk akla gelen hususlardan bir tanesi de kestane. Ancak kestane bitkisi bir orman bitkisi olması sebebiyle kendi haliyle yetişmekte ve insanımız tarafından da değerlendirilmektedir. Biz bu kendi haliyle yetişen kestane bitkisini bilimin, tekniğin bize sağlamış olduğu artılarla daha da avantajlı hale nasıl getirebiliriz düşüncesiyle insan eliyle oluşturulmuş ilk kestane ormanını inşallah hep birlikte bugün milli ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde fidanlarımızı dikerek gerçekleştirmiş olacağız. Tabii, kestane deyince, sadece kestane bitkisi ve meyvesi açısından bakmamak gerekiyor. Çok önemli bir ekonomik değeri var kestanenin. Bu sene baktığımızda ortalama 40 TL’ye kadar kilosunun satıldığını pazarda, talep gördüğünü biliyoruz. Bu çok önemli bir gelir kaynağı ülkemiz açısından da. Buna ek olarak da biraz evvel Ümit Serdar hocamızın da bahsettiği üzere artık tıp alanında da kullanılabilecek bir husus olan kestane çiçeği gündeme geliyor. Ülkemizdeki akademisyenlerimizin bu konudaki çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca kestanenin herkes tarafından bilinen bir şifa olduğuna da inanılan kestane balı getirisi de var” ifadelerini kullandı. 

Program dikilen kestane fidanlarıyla son buldu. Fidan dikim törenine Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve eşi Derya Yüksel ile 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, İlçe Kaymakamı Burak Bozkurt Gürses, Belediye Başkanı Mehmet Uzun, kurum amirleri, Erfelek Orman İşletme Şefliği personeli, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

HABER : GÜLENAY AKTAN

KAYNAK : VİTRİN HABER

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ