22.01.2025 - Sinop'tan Habere Hoş geldiniz

SİNOP ‘UN 600 YILLIK TARİHİ YAPISI YOK OLMAK ÜZERE

SİNOP ‘UN 600 YILLIK TARİHİ YAPISI YOK OLMAK ÜZERE
REKLAM ALANI

Sinop kent merkezinin göbeğinde kaderine terk edilen 600 yıllık tarihi hamam yok olmak üzere.

Sinop kent merkezi Yeni Mahalle Yalı Sokakta bulunan İsfendiyaroğulları zamanından kalma Yalı (Varoş) Hamamı içler acısı görüntüsüyle Sinopluları derinden üzüyor. Mezbelelik hali ve yıkık duvarlarının arasında önemli bir tarih mirası yatıyor. İnsan boyuna ulaşan otların arasından avlunun içerisine girdiğimizde bizleri büyük bir muz ağacı ve tarihi yapının içine girdiğimizde de bizleri, taban mermerleri, eşsiz kubbeleri ve kurnaları neredeyse dün terkedilmiş gibi muhteşem bir yapıt karşılıyor. Tarihi mekanın bacasını ise hemen dibinde yeşeren bir ağaç tutuyor. Artık birçok Sinoplu’nun dahi unuttuğu, hatta bilmediği yapıya müdahale edilmezse, tarihi hamam yok olacak.    

Sahipli ve hisseli olduğu için çivi çakılamayan ve kamulaştırılması gereken tarihi yapının mezbelelik görünümü çevre sakinlerinin de büyük tepkisini çekiyor. 

İLGİLENİLMEZSE 5 YILDA TAMAMEN YIKILACAK 
Hamamın 1950’lere kadar çalıştığını belirten çevre sakinlerinden Ahmet Ustabaş, yapının virane halinin kendilerini üzdüğünü söyledi. 
Ustabaş: “Artık buralar temiz olsun istiyoruz. Türk ve Müslüman eseri burası. Yıllardır restore edilsin istiyoruz. Yapıldığında ne kadar güzel bir mekan olur bu alan. Ama bu zamana kadar ilgilenen olmadı. Sahiplerine söylüyoruz. Tarihi eser diye bir şey yapamadıklarını söylüyorlar. Şimdi kubbeleri de çatladı, yakında onlarda belki bir kaç yıla çöker. Sinop’un en güzel, en temiz hamamıydı. Her geçen gün daha da virane hale geliyor. Eğer ilgilenilmezse 5 yıl sonra tamamen yıkılmış olacak” dedi.

ÇÖPÜNDEN, TOZUNDAN BIKTIK
Mahalle sakini Gülser Arslan’da: Sinop’ta tarihi eser var, ama adı var sadece. Bu alan için hiç bir şey yapılmıyor. Yıllardır bıktık artık çöpünden tozundan. Restore edilsin, insanlar gelip gidip ziyaret etsin, turizme açılsın istiyoruz” diye konuştu.

HAMAMIN ÇALIŞTIĞI YILLARI HATIRLIYORUM
Bu arada Sinoplu eski gazetecilerden ve Vitrinhaber köşe yazarlarından Mustafa Genç’te tarihi yapının bir an önce tekrar kente kazandırılmasının Sinop’a yapılacak en önemli katkılardan biri olacağını belirtiyor. 
Mustafa Genç: “Bu tarihi hamamın çalıştığını, Sinop halkına hizmet verdiğini benim yaşımda olan herkes bilir. Çocukluğumuzda evlerde banyo bulunmaması nedeniyle Sinop’un bu üç hamamı halka hizmet veriyordu. Yalı Hamam’ı bizim mahallede bulunduğu için büyüklerimiz bizi buraya getirirdi.

KAMULAŞTIRMA GEREKİYOR
Araştırmalarıma göre; Yalı-Varoş Hamam’ının hissedarları var. Bu hamamın eski haline gelmesi, yani onarılması için önce kamulaştırılmasının yapılması gerekli. Bunun içinde Vakıflar Genel Müdürlüğü, yahut da Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğünün burayı alması lazım. Ancak bu kurumun bugüne kadar böyle bir girişiminin olmadığını tespit ettik. Sinop Valiliği, Sinop Belediye Başkanlığı bu konunun üzerinde duracak olurlarsa bence bu iş sonuç verir. Hepimiz görüyoruz. Sinop tarihini yaşatmak için Sinop Müze Müdürlüğü deyim yerinde ise cımbızla tarihi eser arıyor. Sinop’taki bazı arsa sahipleri bir taş parçası çıkarda inşaatımız yarım kalır diye temel kazısı bile yapmadan binayı tamamlamak istediklerini söylüyorlar.  Böyle bir Sinop’ta Yalı- Varoş hamamı gibi önemli bir Selçuklu yadigarı tarihi yapıtın göz göre göre yıkılmasını seyretmek gerçekten de bize yakışmıyor” ifadelerini kullandı. 

Bu arada tarihi hamamın yanı başına iliştirilen tabelada, mekanın tarihi hakkında bilgi veriliyor. Bilgide şu ifadelere yer verilmiş: “15. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen Yalı – Varoş Hamamı Selçuklu üslubunu bu tarihlere kadar sürdüren tek yapıdır. 1730’lu yıllarda iç kısmının büyük bir bölümü onarılmıştır. Doğu-Batı konumlu, dikdörtgen planlıdır. Güney Doğu bölümü dışa çıkıntılıdır. Avlulu ve külhanlı yapılan hamam kısmı 9 kubbelidir. Düz damlı yapılmış olan külhan, bugün yıkılmış durumdadır. Hamam kısmından daha yüksek olan avlunun çatısı da yıkılmıştır. Dış cepheler kesme taşlarla, iç duvarlar tuğla ve molozla örülmüştür”.

HABER : GÜLENAY AKTAN

KAYNAK : VİTRİN HABER

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ