SİNOP İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Sinop’ta yok olmaya yüz tutan asırlık zeytin ağaçlarından alınan çelikler filizlendi.
Tarih boyunca zeytinciliğin önemli merkezlerinden biri olan Sinop’ta, yok olan zeytin üretiminin tekrar canlandırılması için başlatılan çalışma ilk meyvesini verdi. Şubat ayında asırlık zeytin ağaçlarından alınan çelikler filizlendi.
Antik dönemlerden itibaren tarih boyunca zeytinciliğin önemli merkezlerinden olan Sinop’ta, yöreye has ilaç yapımında dahi kullanılan ancak yanlış yapılanma nedeniyle yok olmakla karşı karşıya kalan şifa kaynağı zeytin türü tekrar hayat buluyor. Asırlık zeytin ağaçlarının, aşılama yöntemiyle çoğaltılmasına yönelik başlatılan çalışmada önemli bir eşiğe ulaşıldı.
Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE) öncülüğünde Sinop Belediyesi ve akademisyenler ile yürütülen “Sinop Zeytinini” projesi kapsamında kentte bulunan ve bazıları 500 yaşını geçen zeytin ağaçlarının çoğaltılması için başlatılan çalışma kapsamında asırlık ağaçlardan alınan çeliklerin filizlendiği belirtildi.
Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE) Başkanı Ayşe Yaşar Sarıkaya ve dernek yönetimi ile Sinop Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Serdal Küçükdemir Sinop Belediyesi serasında bulunan zeytin çeliklerini yerinde inceledi.
ÇELİKLER DİKİME HAZIR
Zeytin çeliklerinin belediye görevlilerince yeni proje alanına dikilmek üzere paketlendiğini belirten Başkan Ayşe Yaşar Sarıkaya, gelinen noktanın sevindirici oyduğunu söyledi. Sinop Zeytini Projesinin Ağustos 2019’da başladığını hatırlatan Sarıkaya; “Akademisyenler, Sinop Belediyesi ve Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneğimizin ortaklığında sürdürülen projemiz her geçen gün yüzümüzü güldürüyor. Bu gün BİLKE yönetim kurulu olarak, Sinop Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Serdal Küçükdemir eşliğinde Sinop Belediyesi serasında bulunan zeytin çeliklerini gördük. Asırlık zeytinlerden Şubat ayında alınan çelikler filizlenmiş ve belediye görevlilerince yeni proje alanına dikilmek üzere paketlenmişti. Projede emeği geçen herkes, geleceğe taşınacak olan bu zeytin ağaçlarının her zerresine emeğini, sevgisini ve inancını sakladı. Zaman ve doğa adeta projemizde bizi destekledi ve olumlu gelişmeler kaydettik. Hem derneğimiz hem de bir Sinoplu olarak sonuçtan çok mutluyuz. Bir yıldır devam eden süreçte koordinatör görevini yüklendik.
BASININ KATKISI BÜYÜK OLDU
Akademisyenler, belediye, Sinoplular ve basın arasında köprü kurduk. Sinop yerel basını konuya çok duyarlı oldu. Vitrin Haber ve Sinop Pusulası projenin her aşamasını gazete ve videolu haberleri ile Sinoplu’ya duyurdu. Aşamaları TRT de takip etti, haberlerde ve radyo programlarında projeyi tanıttık. Çeliklerden aldığımız sonucun olumlu olmasından çok memnunuz. Bayram sevinci yaşıyoruz.
Zeytin fidanları düzenlenecek bir programla yakında Sinoplularla birlikte alana dikilecek. Sinoplu bu kültüre sahip çıkacak, eski Orijinal Sinop zeytini yeniden hayat bulacak. Hep birlikte, el ele Sinop zeytinini canlandıralım ve yeniden Sinop’a kazandıralım. Zeytin fidanları düzenlenecek bir programla yakında Sinoplularla birlikte dikilecek. Sinoplu bu kültüre sahip çıkacak, eski orijinal Sinop zeytini yeniden hayat bulacak” dedi.
ÇELİKLER UMULANIN ÜZERİNDE SONUÇ VERDİ
Sinop Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Serdal Küçükdemir’de, projenin geldiği noktadan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Küçükdemir: “Sinop Belediyesi olarak, projenin bu aşamasında yeni bir uygulama alanı tahsis ediyoruz. Fidanların dikileceği yerler hazırlanıyor. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, çeliklerden umduğumuzun üstünde sonuç aldık. Böylece, asırlık Sinop zeytinini yaşatacağız. Başkanımızla görüşüp çeliklerin dikim tarihini belirlememiz gerekiyor. Yerleri hazırlayalım, alanın bakımını yapalım önümüzdeki günlerde programa alacağız. Sinop’a özgü olan zeytin fidanlarımızı yakında toprakla buluşturacağız” diye konuştu.