Özşahin; Gazetecilik mesleğinin tanımı yapılmalı!
Sinoplu Gazeteci Serhat Özşahin, Ankara’da düzenlenen “Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği” çalıştayında konuştu. Özşahin, gazetecilik mesleğinin tanımının yapılmasını ve sektörde acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmesini istedi.
Ankara‘da gerçekleştirilen “Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği” çalıştayın “Yerel Gazete ve Radyoların Geleceği” konulu oturumunda konuşan Vitrinhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Özşahin, yerel gazetelerin sorunları ve yerel basının dijital dünyaya entegrasyonu konularını ele aldı.
Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) tarafından Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde düzenlenen “Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği Çalıştayı” 81 ilden çok sayıda medya mensubunun katılımıyla gerçekleşti.
AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un gerçekleştirdiği çalıştayın ikinci gününde; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Rıdvan Duran, Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) Başkanı Sinan Burhan, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ile çok sayıda medya temsilcisi yer aldı. Ulusal ve yerel medyanın önemi, yerel televizyonların, gazetelerin, radyoların sorunları ve geleceğinin masaya yatırıldığı çalıştaya Vitrinhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Özşahin’de konuşmacı olarak katıldı.
SIKINTILARDAN BİRİ, ETİK PROBLEMİ
3 oturumda gerçekleştirilen çalıştayın “Yerel Gazete ve Radyoların Geleceği” konulu oturumunda konuşan Vitrinhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Özşahin, yerel gazetelerin yaşadığı sorunları ele aldı. Özşahin, gazetelerin; kurumların ihale yerine doğrudan temin ve pazarlık usulüne başvurmaları başta olmak üzere, dolar kuru üzerinden temin edilen ithal kağıt, matbaa emtia malzemeleri gibi bir çok sıkıntı ile boğuştuğunu dile getirdi. Bunun yanında en büyük sorunun gazetecilik mesleğinde yaşanan ‘etik’ problemi olduğuna işaret eden Serhat Özşahin, eğitimine, birikimine bakılmaksızın herkesin gazeteci olabildiğini ve sektörde acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurguladı. Gazetecilik mesleğinin tanımının yapılması gerektiğini vurgulayan Özşahin, basın sektörünün doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip olması gerektiğini, basın mesleği ile ilgili yeni kurulacak TOBB ya da Tabipler Odası gibi bir meslek kuruluşuna tabiiyet şartı getirilmesini istedi.
DİJİTAL DÜNYA, HAYATIMIZIN HER NOKTASINDA
20 yıl önceki dünyanın bilgi düzeyi ile şimdiki dünyanın bilgi seviyesi arasında muazzam bir farkın olduğuna dikkat çeken Gazeteci Serhat Özşahin, insanların hayatlarının büyük bölümünü artık internette geçirdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü, “Eskiden evlerde sabahları elden ele gezen gazeteler, akşamları ailece oturarak izlediğimiz haber bültenleri vardı. Hatta çok önemli ve ilginç gördüğümüz gazete kupürlerini kestiğimizi ve sakladığımız günler vardır. Şu anda bu söylediklerim sadece hatıralarda kaldı” dedi.
YEREL BASIN YENİ DJİTAL DÜNYAYA HAZIRLIKLI OLMALI
Araştırmalara göre, dünyanın yüzde 60’ının internet kullandığını, Türkiye’de ise internet kullanıcılarının neredeyse yüzde 80’e yakın olduğunu belirten Serhat özşahin, dünya nüfusunun yüzde 53.6’sı, Türkiye nüfusunun ise yüzde 70’inin aktif olarak sosyal medya kullandığını kaydetti. Türkiye’de aktif sosyal medya kullanıcısının yıllık büyüme oranının yüzde 11.1 olduğuna işaret eden Gazeteci Özşahin, her yıl 6 milyon yeni sosyal medya kullanıcısının sisteme dahil olduğunu bildirdi. Herhangi bir cihazla internette geçirilen sürenin ise yaklaşık 8 saat olduğunu söyleyen Özşahin, “Gördüğünüz gibi bu rakamlar her geçen gün dijital dünyanın hayatımızı daha da fazla işgal ettiğini gösteriyor. Yerel basın kuruluşları olarak dijital ayağımızı güçlü tutmamız gerekiyor. Bundan böyle yeni bir döneme giriyoruz. Çok yakında arttırılmış gerçeklikle ve hologram teknolojisi ile yüz yüze geleceğiz. Mecra değişiyor. Şu anki iletişim teknolojisi dahi ilkel kalacak. Yepyeni bir dijital çağa giriyoruz. Yerel basın olarak hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.
Gazeteci Serhat Özşahin konuşmasının sonunda, geçtiğimiz günlerde Facebook kurucusu ve tepe yöneticisi Mark Zuckerberg’in tanıttığı; dijital dünyadaki çoklu evreni yansıtma projesi olan “metaverse” yani “gerçeğe yakın sanal dünya” konusuna da vurgu yaptı. haber; gülenay aktan
kaynak: vitrin haber