22.01.2025 - Sinop'tan Habere Hoş geldiniz

O TÜRKİYE’DEKİ SAF KAN

Eskiden saray mutfaklarını süsleyen Gerze Hacıkadı Tavuğu dünya markası olma yolunda.

O TÜRKİYE’DEKİ SAF KAN
REKLAM ALANI

Gerze Hacıkadı Tavuğu dünya markası oluyor!

Eskiden saray mutfaklarını süsleyen Gerze Hacıkadı Tavuğu dünya markası olma yolunda.

Bir zamanlar Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi olan, ancak nesli neredeyse tükenen Gerze Hacıkadı Tavuğu, Sinoplu genç girişimcilerin başlattığı proje ile markalaşıp dünyaya açılmaya hazırlanıyor. 

Türkiye’nin saf iki tavuk ırkından biri olan Gerze Hacıkadı ırkının gelecek nesillere aktarılması ve marka değerinin oluşturulması için Sinop Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Genç Girişimciler Kurulu üyelerinden oluşan 10 girişimci ortaklığında kurulan Hacıkadı Üretim Anonim Şirketi tarafından başlatılan çalışmalar sürüyor. 

Dünyaya açılmaya hazırlanan Hacıkadı için Menşe Coğrafi İşaret başvurusu yapılırken, başvurusunun, Türkiye’de et için alınacak ikinci, tavuk eti olarakta ilk coğrafi İşaret olacağı belirtiliyor.
Çalışmalar ülke genelinde heyecan uyandırırken Vitrinhabere konuşan Hacıkadı Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çınar, çalışmalar hakkında önemli detaylar paylaştıı.

TÜRKİYE’NİN 2 SAF TAVUK IRKINDAN BİRİ
Melih Çınar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin Gerze ve Denizli olarak 2 adet saf tavuk ırkı bulunmaktadır. Gerze tavuk ırkı Hacıkadı, Sinop’un Gerze bölgesinin lokal bir ırkıdır. Çatal ibikli, yüz yapısı orta uzunlukta ve hafif tüylüdür. Bu tavuklardaki verim düşüklüğü, ticari hibritler ile mücadele etmelerinin önüne geçmektedir. Ayrıca, yerel ırklar ile yapılan ticari üretim de oldukça kısıtlıdır. Ancak, dünyanın farklı bölgelerinde düşük verimli yerel tavuk ırklarının ıslah çalışmaları neticesinde ticari üretimde kullanıldığı bilinmektedir. Gelişme özellikleri düşük olan Gerze tavukları üretimde kullanılmadıklarından dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

HACIKADI ÜRETİM A.Ş.
Hacıkadı popülasyonumuzun Fransız La Fléche ırkıyla benzerlik gösterdiği ve et tavuğu olarak ıslah edilebildikleri çok uzun yıllar öncesinden de bilinmektedir. Bu anlamda, Hacıkadı tavuk ve horoz yetiştiriciliği amaçlı ulusal marka oluşumunu ve beraberinde birçok alanda memleketimize yönelik turizm ve kültürel alanlarda yöresel değerlerimizi yeniden oluşturma amacı ile 2019 yılında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde Genç Girişimciler Kurulunun üyelerinden oluşan 10 girişimcinin ortaklığında Hacıkadı Üretim Anonim Şirketi kurulmuştur. Şirket bünyesinde, tüm dünya üzerinde bulunan Hacıkadı popülasyonunun toplamından daha fazla sayıda canlı oluşturulmuştur. Ayrıca hem ırk koruma anlamında, hem markalaşma anlamında hem de akademik çalışma anlamında birçok projeye imza atılmıştır.

COĞRAFİ İŞARET VE SINAİ MÜLKİYET
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde, Hacıkadı Menşe Coğrafi İşaret Başvurusu yapılmış, çalışmalar sonuca ulaştırılmaktadır. Üstelik Menşe Coğrafi İşaretleme hakkına 1400’lü yıllara uzanan, Fransa’dan çok daha öncesine dayanan bu tarihi geçmişimizi de belgeleri ile ortaya koymanın bir fırsatı doğmuştur. Coğrafi İşaret başvurusunun, Türkiye’de et için alınacak ikinci, tavuk eti olarakta ilk coğrafi İşaret olmasının öneminin yanı sıra Menşe işareti ile Sinop’un ekonomisine de üretim ile büyük katkı sağlayacaktır. Hacıkadı Üretim AŞ. bünyesinde patent hakları alınmış ‘Hacıkadı’ ve ‘Hacıkadın’ markaları ile, Hacıkadı değeri sadece et olmaktan çıkacak, özellikle turizm anlamında yeni bir şehir oluşturulacaktır.

AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
Akdeniz Üniversitesinde çalışmaları devam eden Dr. Öğr. Üyesi Demir Özdemir İle Hacıkadı Üretim A.Ş. laboratuvarında yapılan çalışmalarla, yumurta kalitesi ve civciv verimi projesi hayata geçirilmiş, literatürde belirtilen yumurta verimi düşük olan Hacıkadı Irkının yumurta veriminde çok büyük gelişmeler kat edilmeye başlanmıştır. Ayrıca La Fleche İle Hacıkadı DNA’sını karşılaştırarak dünya çapında ses getirecek ve milli değerimiz için çok önemli olan bir akademik çalışma başlatılabilecektir. Bu çalışma ile tüm dünyada et kalitesi olarak coğrafi işaret almış ve lezzeti ile tanınmış La Fléche ırkı ile Hacıkadı ırkının benzerliğinin ispatlanmasıyla, Hacıkadı ırkının da et kalitesi dünya çapında ispatlanmış olacaktır. Yumurta gibi et verimi de düşük olan Hacıkadı ırkının, doğal seleksiyonla et verimini arttırabilmek için, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde çalışmaları devam eden Doç. Dr. Umut Sami Yamak ile Hacıkadı Üretim A.Ş. paydaşlığında TAGEM projesi kapsamında sözleşme imzalanmış, 3 yıl sürecek proje kapsamında et veriminin La Fleche gibi 3-3,5 kg seviyesine ulaştırmak mümkün olabilecektir.

METRO GASTRO
Geç de olsa, Fransa’nın muhtemel ülkemizden devşirdiği Hacıkadı Tavuk ve Horoz popülasyonu ile kendi ülkesi yöresel lokasyonunda nostaljik tarihi değer oluşturduğu, hikâyesi olan çok özel bir ürün haline getirip, bir tabak porsiyonunu 50 Euro fiyatıyla tüketiciye satışını yaptığı, kendi yöresine yönelik hatta dışarıdan gelen turistlere, La Fleche turizmini yıllardır teşvik etme amaçlı kullanmasının ardından; hem yapılan akademik araştırmalar neticesinde verimin arttırılması ve La FlécheIrkı ile Hacıkadı ırkının benzerliğinin ispatlanması, hem de Metro girişimleri sayesinde, bu oluşumun yapılanması ve bundan sonraki süreçte gerek üretim, gerek pişirme ve sunum teknikleri, gerekse de METRO Network’ü ile birinci sınıf restoranların mutfağına girmesiyle, Sinop ve Hacıkadı markaları çok kısa sürede büyük bir değere ulaşarak dünyaya açılacaktır.

Artık iyi bilinmeli ki, Gerze Hacıkadı tavuğu yüzyıllar önce Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi olabilmiş, ancak 21. yüzyılda La Fleche etinin lezzet harikası olarak Fransa’nın spesifik gurme restoranlarda bir tabağının 50 Euro’ya satıldığı, ticari değerini bizlerin yeni öğrendiği Hacıkadı horoz ve tavuk popülasyonumuzun, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya genelinde nasıl ve ne şekilde  değerlendiğini ve ilk akla gelen tavuk eti olacağını artık hep birlikte görebileceğiz”HABER: GÜLENAY AKTAN

KAYNAK; VİTRİN HABER

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ