İNCE BURUN
KUZEYİN EN UÇ NOKTASI
KUZEYİN EN UÇ NOKTASINDA AYNI AİLE 6 KUŞAKTIR BURAYI BEKLİYORLAR.
İNCEBURUN
Anadolu‘nun en kuzey noktası. Sinop ilinin Karadeniz‘e uzanan ucunda, 42°06′ kuzey enlemi ve 34°58’ doğu boylamında yer alır.
Sinop Merkezine yaklaşık 19 Km. uzaklıkta olup, Anadolu’nun en kuzey uç noktasıdır.
Burun, katılaşmış lav ve aglomeralardan oluşur. Üst Kretase (Tebeşir) Döneminde (Kretase Dönemi, y. 136-65 milyon yıl önce) ait volkanik yüzeyde lavlar, aglomeralara oranla daha geniş yer tutar .Lavlar, sütun biçiminde ve çok çatlamış bazaltlardan oluşur. Bazaltlar ve aralarındaki aglomeralar bu kesimde genellikle kuzey ve kuzeybatıya doğru tabakalı biçimde bir eğim gösterir.
Dik falezli kıyılarla çevrilen İnceburun’un açığında bulunan ve aynı volkanik kayaçlardan oluşan Davşan Adası, küçük bir kaya parçasıdır ve en kuzey nokta orasıdır. Burna en yakın köy Kurtkuyusu mezrasıdır. Köyün önünden başlayıp, kuzeye, İnceburun’a gidersek, oradan doğuya dönüp kıyıdan Başkaya Burnu’na, ardından güneydoğuya dönüp kıyıyı Hamsilos‘a kadar takip edersek kıyının kayalık ve girintili çıkıntılı olduğunu görürüz. Hatta Hamsilos’un başında yüksek kayalar olması nedeniyle herkes burayı Türkiye‘nin tek fiyordu olarak bilir ama bunun doğru olduğu söylenemez.
Gemilere geçiş kolaylığı sağlamak üzere İnceburun’un en uç noktasında fener bulunmaktadır. Deniz yüzeyinden 38 m yükseklikte inşa edilmiştir.
1860’lı yıllarda Fransızlar tarafından yapılmış. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak da önceleri gazyağı, daha sonra da asetilen yakan ve her saat başı mekanizması kurulması gereken fener bugün tam otomatik hale gelmiş. Hava kararınca yanıyor, sabah kendi sönüyor.
100 senedir bu feneri çalıştıran ailenin reisi Erol ÇİLESİZ… Ailesiyle bu fenerde yaşıyor.