21.11.2024 - Sinop'tan Habere Hoş geldiniz

Sinoplu yatırımcının bölgesel teşvik talebi

ürkiye’nin Laminat Parke altı Şilte-Kapron üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Kare-Pen, bölgesel teşvikten yararlanmak istiyor.

Sinoplu yatırımcının bölgesel teşvik talebi
REKLAM ALANI

ürkiye’nin Laminat Parke altı Şilte-Kapron üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Kare-Pen, bölgesel teşvikten yararlanmak istiyor. 

Kurulduğu 2012 yılından bu yana Sinop’ta istihdama ve üretime katkıda bulunan Kare-Pen, 2018 yılından itibaren de Türkiye’nin Laminat Parke altı Şilte-Kapron üretiminin 20’sini karşılıyor. Fabrikada üretilen parke altı şilte-kapron ürününü dünyanın dört bir yanına ihraç eden firma hedef büyüttü.   

Sinop Organize Sanayi Bölgesinde 10 bin metrekare alan üzerinde 5 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapan Kare-Pen, üretim ağına tek kullanımlık köpük ürünlerini de ekledi. Test üretimi süren köpük tabak ve benzeri ürünler ile Karadeniz’de ilk ve tek imalatçı firma olacak olan Kare-Pen, plastik hammadde üretimine bölgesel teşvik bekliyor. 

Bölgesel teşvikten faydalanılması durumunda, şu an 80 olan personel sayısını ilk yılda 100 ün üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Şirket Müdürü Aydın Turan, konuya ilişkin ilgililerin desteğini beklediklerini söyledi.

ŞİLTE KAPRON ÜETİMİNDE TÜRKİYE’DEKİ SAYILI FİRMALAR ARASINDA
Şirket Müdürü Aydın Turan şunları söyledi: 2012 yılında Kare-Pen Plastik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurmamız ardından, Pakpen Sinop Üretici Bayiliğini alarak PVC Kapı ve Pencere imalatına başladık. 2012 yılında kurulduğunda 8 personel ile işe başlayan firmamız bugün personel sayısını 80’a çıkartmış olup, Sinop ili, ilçeleri ve çevresine hizmet vermekte. Sinop Organize Sanayi Bölgesinde şirketimize tahsis edilen 10 bin metrekare alan üzerinde 5 bin metrekare kapalı alanda üretim yaparak hizmet vermekte olup, mevcut yatırımlarına ilave olarak son 3 yıldır da Polietilen ve Polistren hammaddesinden imal edilen Laminant parke altı şilte kapron tabir edilen yalıtım malzemesinin üretimine başladı. 2021 yılı içerisinde de köpük tabak üretimi ve tek kullanımlık malzemeler üretmeye başlayacağız. Şu anda test üretimlerine başladık ve baya bir yol aldık, kısa süre içerisinde de piyasaya süreceğiz. Bu ürünün Türkiye’de ki bir çok noktaya ulaştıracağımız gibi, ihracatını da yapmayı planlıyoruz.   
BÖLGESEL TEŞVİK ALAMIYOR OLMAMIZ İLİMİZ İSTİHDAMI İÇİN BÜYÜK KAYIP 
Tabi bu ürünler biliyorsunuz plastik hammadde ile üretiliyor. 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Karar çerçevesinde üst nace kodu ‘Plastik Tabaka, Levha, Tüp ve Profil İmalatı’ (22.21) olan ürünlerin imalatı kalkınmada öncelikli 5. Bölge olan Sinop, sadece genel destek kapsamında değerlendirilmiştir. Dolayısı ile plastik hammadde üretimi ile alakalı teşvik alamamaktayız. Bu teşviki sadece Türkiye’nin 15 ili alabilmekte. Firmamız piyasada üretim eksikliğini gördüğü bu ürünlerin imalatını yaparak, Karadeniz Bölgesinde ilk imalatçı firma olmayı hedeflemektedir. Türkiye pazarına girerek, ilerleyen süreçte imalatını yaptığı söz konusu ürünlerin ihracatını yapmayı da hedefleyen firmamızın bu yatımının devlet desteğinden faydalanamaması, Sinop ilimize sağlayacağı ekonomik desteği ve oluşturacağı ilave istihdamı ciddi anlamda zedelemektedir.
 BİZ ÜVEY EVLAT DEĞİLİZ
Sinop 5. bölge olduğu için bu desteği alamıyoruz. Ancak ilimizde özel isinle bu teşvikten yararlanan bir firma var. Biz onların yatırımlarında tabi ki son derece memnunuz. Ancak onlara teşvikle ilgili sağlanan özel hakların bizim firmamızı da kapsamasını istiyoruz. Biz üvey evlat değiliz, aynı haklardan bizde yararlanmak istiyoruz.
İmalatı yapılacak olan ürünlerin hammaddesi petrol olup, hammaddeyi ilimizden 1000 – 1.500 kilometre uzaktan getirterek, üretimini yaptıktan sonra mamullerin tüm Türkiye piyasasına sunulmasına çalışılması ciddi anlamda maliyetleri artırmakta ve haksız rekabete sebebiyet vermektedir. 
KARADENİZ’DE TEK FİRMAYIZ
Devletimiz sektörel bazda haksızlıklara meydan vermemek adına neredeyse S. Bölgede yapılacak tüm imalat ve üretim yatırımlarını destekler iken, üst nace kodu 22.21 olan imalatını yaptığımız ürünlerin yatırımlarda Bölgesel Destek yardımları listesinde yer almaması, yapmakta olduğumuz yatırımımız gerek kapasite gerekse de oluşturulacak ilave istihdam açısından yeniden gözden geçirilmesine neden olmaktadır. Bu desteği aldığımız zaman şu arda 80 olan çalışan sayımız kısa zamanda 100 ve 150’nin üzerine çıkacaktır. Tekrar ilave yatırımlar yapacağız. Biz Sinop için çalışmaya gayret ediyoruz. Şilte kapron ve köpük tabak üretiyoruz. Bunları üreten Karadeniz’de firma yok. Türkiye genelinde de sayılı 5-6 firma bunları yapabiliyor. Biz kendi memleketimizde Karadeniz’de olmayan bir üretim yapıyoruz. 
PLASTİĞE VERİLEN BÖLGESEL DESTEĞİN SİNOP’A DA VERİLMESİNİ İSTİYORUZ
Biz Sinoplu ve Sinop’a yatırım yapmak isteyen bir sanayici olarak kendi ilimizden başka bir yerde yatırım yapmak istemiyoruz. İlimizde yeni yatırımlar yaparak, ilave istihdam oluşturmak, hem ilimize hem de devletimize ekonomik her anlamda destek olmak istiyoruz. Sonuç olarak; Plastik Tabaka, Levha, Tüp ve Profil İmalatı 22.21 nace kodlu ürünlerin kalkınmada öncelikli 5. bölgede bulunan ilimizde bölgesel destek kapsamında değerlendirilebilmesi bizim ve bizim gibi ilimizde yatırım yapmak isteyen sanayicilerimizin en büyük talebi ve isteğidir. Talebimizin sayın ilgililer ve devlet büyüklerimiz tarafından değerlendirilerek en kısa sürede çözüm üretilmesi ve anılan yatırımın devlet desteğinden faydalanması hususunda desteklerini bekliyoruz. Bize de bu konuda sahip çıkılmasını istiyoruz. Nasıl bir örneği varsa, Sinop’ta bu teşvikten faydalanan bir firma varsa, bunun gibi 2. sinin 3. sünün de olmasını istiyoruz. Plastiğe verilen bölgesel teşvikin Sinop’a da verilmesini, 15. il ardından Sinop’un bu teşviki alan 16. il olmasını istiyoruz”haber:Gülenay Aktan

kaynak :vitrin haber

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ