21.12.2024 - Sinop'tan Habere Hoş geldiniz

2020 HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK

2020 HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK

2020 HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK
REKLAM ALANI

Dünyada yaklaşık bir yıldır mücadele edilen korona virüs salgını, Ülkemizi de 2020 yılının ilk aylarından itibaren etkilemeye başlamış, ciddi manada can kaybına sebep olmuş, halen bu sıkıntılı süreç devam etmektedir. Küresel ölçekte ülke ekonomilerini vuran pandemi ile mücadele için sağlık sektöründe aşı ve diğer tedavi edici ilaç çalışmaları devam etmektedir. Türkiye’de salgının başlangıcından bu yana başta sağlık sektörü olmak üzere birçok sektörde topyekûn mücadele edilmekte, Devlet tarafından bu salgının yayılmaması için tedbirler alınmakta, iktisadi anlamda zorda olan gerçek ve tüzel kişilere destekler verilmektedir. Ekonomi bakımından zor bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kamuya borcu olan vatandaşlar için yeni bir yasal düzenleme hayata geçirilmiştir. Başta vergi ve sosyal güvenlik borçları olmak üzere mükelleflerin kamuya olan borçlarının yapılandırılması amacıyla iki buçuk yıl aradan sonra yeni af düzenlemesi olan 7256 sayılı Kanun 17 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunda hangi borçların yapılandırma kapsamına alındığı yer almaktadır.

Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamında?

Vergi borçları, bunlara bağlı vergi cezaları ve usulsüzlük cezaları Sosyal güvenlik prim borçları ve idari para cezaları Gümrük vergileri ve idari para cezaları Belediyelerin vergi, harç, tarifeye bağlı ücret ve su alacakları İl özel idarelerinin harç, katılma payı ve diğer alacakları Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının alacakları Trafik para cezaları Diğer idari para cezaları (Umumi Hıfzıssıhha ve sigara cezaları hariç) Yüksek öğrenim kredi borçları Meslek odaları ve birliklere ait üyelik ve diğer borçlar

Borçlar Nasıl Yapılandırılacak?

Kamuya olan vergi, ceza ve diğer borçlara bağlı gecikme zammı ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranları esas alınarak yeni miktarlar bu oranlar üzerinden hesaplanacaktır. Mükelleflerin borçları peşin veya taksit olarak yapılandırıldığında vadesine göre bu endeks kullanılacaktır. Vergi dairelerine ait vadesi 31 Ağustos 2020 tarihi ve önceki dönemlere ilişkin vergi borçları yapılandırma kapsamında yer almaktadır. Yeni düzenleme ile peşin ödeme durumunda borçlara ilişkin hesaplanan Yİ-ÜFE miktarında % 90 oranında indirim yapılmaktadır. Vergi aslına bağlı tahakkuk edilen vergi ziyaı cezasının tamamı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının % 50’si silinmektedir. Trafik cezaları ile diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi durumunda % 25 indirim yapılmaktadır. Vadesi 31.12.2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçlar silinmektedir. Daha önceki yapılandırma düzenlemesi olan 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar ile 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil edilen borçlara da bu Kanun kapsamında yapılandırma imkânı getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumunun 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları, idari para cezaları, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, damga vergisi yapılandırma kapsamında yer almaktadır. Diğer kurum ve kuruluşlara ait alacaklar yine bu yasal düzenleme çerçevesinde yapılandırılarak peşin veya taksitli ödeme seçenekleri ile mükelleflere ödeme kolaylığı getirilmiştir. Ayrıca yurt içi ve yurt dışından para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlardan oluşan bazı varlıkların 30 Haziran 2021 tarihine kadar beyan edilerek milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacağı ve vergi incelemesine tabi olmayacağı yasal düzenlemede yer almaktadır.

Peşin Ödemeler Nasıl Olacak?

Vergi daireleri, gümrük idareleri, belediyeler, il özel idarelerine ait borçlar için ilk taksit ödemesi 31 Ocak 2021, Sosyal güvenlik borçları için ilk taksit ödemesi 28 Şubat 2021 tarihi olarak belirlenmiştir. Bu borçlar için peşin ödeme şartıyla yapılan başvuruda ödemeler, ilk taksit ödemesinin son gününe kadar yapılmalıdır.

Taksitli Ödemelerde Uygulanacak

Katsayılar Taksitli ödemelerde borçlu miktar aşağıda bulunan katsayılar ile çarpılarak bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle hesaplanır. Ödemeler iki ayda bir olacak şekilde taksitlendirilir. 6 eşit taksit için: 1,045 9 eşit taksit için: 1,083 12 eşit taksit için: 1,105 18 eşit taksit için: 1,15 Müracaat ve Ödemeler Müracaatlar borçlu olunan ilgili kurumlara başvurarak olduğu gibi kurumların internet adreslerinde belirtilen formları doldurmak suretiyle internet üzerinden de müracaat etme imkânı sunulmaktadır. Vergi, sosyal güvenlik ve diğer borçlar için son müracaat tarihi 31 Aralık 2020 olarak belirlenmiştir. Mükellefler borçlarını ilgili kurum veznelerine veya anlaşmalı bankalara nakit ödedikleri gibi, kredi kartı veya internet bankacılığı aracılığı ile ödeme seçenekleri kurumlar tarafından sunulmaktadır. Borçlu vatandaşlar 6, 9, 12 veya 18 ay eşit taksitler halinde taksitlendirdikleri borçlarını iki ayda bir olacak şekilde ödeyebilir, bir yılda en fazla iki taksit ihlali hakkına sahiptirler.

Mustafa GEZEN mustafagezen57@hotmail.com Kaynak: www.gib.gov.tr www.resmigazete.gov.tr

kaynakboyabatınsesi

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ